ADVOKĀTA PADOMI

June 12, 2024

NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA MAIŅAS DARĪJUMS – IESPĒJA PĀRMAKSĀT KAPITĀLA PIEAUGUMA NODOKLI

Kārtējo reizi parunāsim kapitāla pieauguma nodokli darījumos ar nekustamajiem īpašumiem (NĪ), un precīzāk, par nekustamā īpašumi maiņas darījumiem. ROBERTA STĀSTS Reiz dzīvoja Roberts. Robertam piederēja nekustamais īpašums //AAA//, kuru viņš apmainīja pret nekustamo īpašumu // BBB//. Maiņas darījumā iegūto īpašumu // BBB// Roberts pēcāk pārdeva, no pārdošanas darījuma gūstot ienākumu. Par to, ka no šī ienākuma ir […]

NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA MAIŅAS DARĪJUMS – IESPĒJA PĀRMAKSĀT KAPITĀLA PIEAUGUMA NODOKLI Read More »

KĀDA ATŠĶIRĪBA “ĪRE” VAI “NOMA”? VID UZRĒĶINA SUMMĀ!

Birojā atskan telefona zvans. Klausulē atskan kādas sievietes balss, kura informē par to, ka viņai pieder SIA, kura šobrīd veic dzīvojamās mājas būvniecību ar mērķi to tālāk izīrēt… “Izīrēt vai iznomāt?” pārtraucu es… “Izīrēt!” atbild viņa. “Īstemiņā vai ilgtermiņā?” jautāju es. “Kāda šķirba? Ilgtermiņā!” atcērt viņa. “Šķirba – VID uzrēķinā summā” atbildu viņai. ĪRE v.

KĀDA ATŠĶIRĪBA “ĪRE” VAI “NOMA”? VID UZRĒĶINA SUMMĀ! Read More »

KAS MAKSĀ, TAS MAKSĀ VAIRĀK?

Kas maksā, tas lai arī maksā! – tā varētu nodēvēt situāciju, ko rada spēkā esošās normas attiecībā uz personu gūto ienākumu aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), ja ienākums radies samazinātu vai dzēstu saistību rezultātā. Atgādināšu, ka fizisko personu ar IIN apliekamo ienākumu veido arī ienākums, kas radies samazinātu vai dzēstu saistību rezultātā. Apskatīsim vienkāšu piemēru:

KAS MAKSĀ, TAS MAKSĀ VAIRĀK? Read More »