ADVOKĀTA PADOMI

AUTORATLĪDZĪBAS SAŅĒMĒJI VARĒS TURPINĀT NEREĢISTRĒT SAIMNIECISKO DARBĪBU LĪDZ 2027.GADAM? 6.DAĻA- AUTORATLĪDZĪBAS

Godīgi atzīšos, man nepatīk runāt par autoratlīdzībām, jo vienkāršas lietas ir padarītas par tik sarežģītām, ka “smadzenes var izmežģīt”. 😊

Pēc ilgām pārdomām, kā vienkāršāk pasniegt plānotos grozījumus, nolēmu tos aprakstīt kā četru autoratlīdzību saņēmēju stāstus, cerot, ka tā būs vieglāk “sagremot” šo “nodokļu piemērošanas putru”. Ceru, ka man izdevās… 😊

IRMAS (MANTINIECES) STĀSTS

Pēc autora nāves autortiesības uz konkrētās personas radītajiem darbiem ir spēkā vēl 70 gadus, un tās var mantot. Tā gadījās, ka Irma bija dzimusi kāda slavena mūziķa ģimenē. Mūziķim aizejot viņsaulē, Irma kļuva par viņa autortiesību mantinieci, ik gadu saņemot 5000 euro autoratlīdzībās no mirušā tēva autora darbiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) izmaksas brīdī ieturēja autoratlīdzības izmaksātāji (NEpiemērojot nosacītos izdevumus). Līdz šim nodoklis tika ieturēts pēc 23% likmes. VSAOI no šādām autoratlīdzībām Irmai maksāt nevajadzēja.

Pati Irma bija tālu no mūzikas. Jau no bērna kājas viņai labāk padevās matemātika, tādēļ savu karjeru Irma nolēma veidot finanšu nozarē, kļūstot par finanšu konsultantu ar gada ienākumiem ~80 000 euro.

Tā kā kopējie Irmas gada ienākumi veidoja 85 000 euro, tad šim ienākumam (kurā ietilpa arī autoratlīdzības) Irmai bija jāpiemēro diferencētas IIN likmes 20%, 23% un 31%. Proti, līdz nākamā gada 1.jūlijam Irma sniedza gada ienākuma deklarāciju, kurā veica IIN pārrēķinu, piemērojot:

20% gada ienākumam līdz 20 004 euro,
23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004, bet nepārsniedz 78 000 euro, un
31% gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 euro.

Tā kā autoratlīdzības izmaksātāji un darba devējs ieturēja vien 23%, tad Irmai nācās piemaksāt IIN, līdz kārtējā gada 23.jūlijam iemaksājot to vienotajā kontā.

No 2025.gada 1.janvāra Irmas dzīve būtiski nemainīsies, izņemot to, ka 20%, 23% un 31% vietā, turpmāk viņas gada ienākumi (tai skaitā autoratlīdzība) būs apliekama ar IIN 25,5% vai 33%. Savukārt, sniedzot gada ienākuma deklarāciju par 2025.gadu, saņemtās autoratlīdzības būs jāierēķina kopējo gada ienākumu skaitā. Ja kopējie gada ienākumi pārsniegs 200 000 euro, tad no pārsnieguma summas būs jāpiemaksā papildu IIN 3%.

ROBERTA (AKKA LAA IZMAKSĀTO AUTORATLĪDZĪBU SAŅĒMĒJA) STĀSTS

Latvijā darbojas vairākas kolektīvā pārvaldījuma organizācijas, piemēram: Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA); Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA); Latvijas Kinoproducentu asociācija (LKPA); Latvijas Profesionālo aktieru apvienība (LaPAA); Biedrība “Atbalss”, Biedrība “Latrepro” un biedrība “Māksla. Autortiesības.Kultūrizglītība” (MAK).

Robertam nav paveicies piedzimt slavena mūziķa ģimenē, taču viņš pats ir mūziķis, kas regulāri “griež” savas dziesmas pa radio. Par to AKKA/LAA regulāri viņam izmaksā 1000 euro autoratlīdzībās, ieturot IIN 20% un ņemot vērā nosacītos izdevumus 50% apmērā (kas piemērojami tieši par muzikāliem darbiem).

Roberts ir reģistrējies VID par autoratlīdzības saņēmēju, tādēļ VSAOI par saņemtām autoratlīdzībām viņš neaprēķina, un pašnodarbinātā ziņojumus nesniedz.

Tā kā Roberta gada ienākumi reti, kad pārsniedz 78 100 euro, tad līdz katra nākamā gada 1.jūnijam viņš sniedz VID gada ienākuma deklarāciju, veicot IIN pārrēķinu, piemērojot diferencēto likmi (20%, 23% vai 31%), nepieciešamības gadījumā piemaksājot IIN.

No 2025.gada 1.janvāra arī Roberta dzīve būtiski nemainīsies, izņemot to, ka viņa gada ienākumi (ieskaitot autoratlīdzību) tiks aplikti ar IIN 25,5% vai 33%. Attiecīgi turpmāk AKKA/LAA, veicot autoratlīdzību izmaksas ieturēs nevis 20%, bet gan 25,5%. Ņemot vērā minēto, ļoti ticami, ka, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju, IIN pārrēķina rezultātā Robertam vairs neveidosies pienākums piemaksāt IIN (izņemot ja gada kopējie ar IIN apliekamie ienākumi pārsniegs 200 000 euro. Tad gan, Robertam būs jāpiemaksā papildus 3% no pārsnieguma (vismaz tā es saprotu no likumprojekta un tā anotācijas).

MĀRČA (NEREĢISTRĒTA ŽURNĀLA RAKSTU AUTORA) STĀSTS

Atšķirībā no Irmas un Roberta, Mārcis ir pasniedzējs kādā universitātē un ik pa laikam raksta rakstus vietējam žurnālam, par to saņemto autoratlīdzību. Tā kā Mārcis nav reģistrējies kā pašnodarbinātais (un viņš nevēlas par tādu kļūt), tad autoratlīdzības izmaksātājs no autoratlīdzības (NEPIEMĒROJOT nosacītos izdevumus 25% apmērā literāriem darbiem) ietur IIN 25%. VSAOI maksāt šajā gadījumā nevajag, jo ieturētais nodoklis jau ietver 80% VSAOI un 20% IIN.

Autoratlīdzības izmaksātājs iesniedz paziņojumu par fiziskajai personai (t.i., Mārcim) izmaksātajām summām ar ienākuma veida kodu “1061” līdz nākamā mēneša 15. datumam un samaksā nodokli līdz 23. datumam. Gadījumos, kad Mārcis gūst autoratlīdzību ārvalstīs (vai no personas, kas nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, tad pats Mārcis (kā autoratlīdzības saņēmējs) līdz nākamā gada 28.februārim iesniedz VID autoratlīdzības saņēmēja deklarāciju un samaksā nodokli.

Mārcis ir informēts, ka (nereģistrējoties kā pašnodarbinātajam vai MUN maksātājam) viņš šādai autoratlīdzībai NEDRĪKST piemērot ne faktiskos ne nosacītos izdevumus (25%), ne IIN atvieglojumus (piemēram, neapliekamo minimumu vai atvieglojumu par apgādājamiem). Tomēr nevēloties “ķēpāties” ar pašnodarbinātā atskaitēm utt., Mārcis turpina izvēlēties nereģistrēties.

Līdz šim bija noteikts, ka tādi autoratlīdzību saņēmēji kā Mārcis (kuri kādu iemeslu dēļ nevēlas reģistrēties kā pašnodarbinātie vai MUN maksātāji), varēs turpināt nereģistrēties līdz 2024.gada beigām, taču tiek plānots PAGARINĀT šo termiņu līdz 2027.gada beigām. Tādēļ Mārča dzīvē nekas būtisks nemainīsies. Autoratlīdzības izmaksātājs kā līdz šim turpinās ieturēt 25% IIN, un minētie ienākumi kā līdz šim netiks ietverti taksācijas gada kopējā ar IIN apliekamajā ienākumā, kuram tiek piemērota progresīvā nodokļa likme. Attiecīgi, arī piemaksāt starpību – Mārcim nevajadzēs (vismaz tā tas šobrīd izriet no likumprojekta). Turklāt, saņemtās autoratlīdzības NEBŪS JĀIEKĻAUJ kopējos gada ienākumos papildu likmes (3%) piemērošanai ienākumam, kas pārsniedz 200 000 euro.

Lai arī likumprojektā ir svītrota atruna, ka šādai autoratlīdzībai nevar piemērot neapliekamo minimumu, tomēr izskatās, ka tas ir tehnisks labojums, jo citā pantā iekļautais aizliegums piemērot neapliekamo minimumu joprojām paliek. Tādēļ, jā, Mārča dzīvē nekas īpašs nemainīsies, vismaz attiecībā uz autoratlīdzībām. 😊

JUTAS (MUN MAKSĀTĀJAS) STĀSTS

Juta, līdzīgi kā Mārcis, regulāri publicē rakstus kādā valsts mēroga avīzē, saņemot par to autoratlīdzību, un dažreiz tulko literāros darbus. Zinot par valsts vēlmi visus autoratlīdzību saņēmējus reģistrēt kā pašnodarbinātos vai MUN maksātājus, Juta jau 2022.gadā izvēlējās reģistrēties kā MUN maksātāja. Kopš tiem laikiem Juta maksā 25% MUN no apgrozījuma (nepiemērojot ne izdevumus, ne autoratlīdzības nosacītos izdevumus 25% literāriem darbiem) un reizi ceturksnī iesniedz MUN deklarāciju. Kopš 2024.gada Juta izmanto saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, kurā MUN aprēķināšana un maksāšana notiek automātiski, tādējādi vēl vairāk atvieglojot sev dzīvi.

Iepriekš Juta apsvēra reģistrēties kā pašnodarbinātai personai un maksāt IIN un VSAOI vispārīgā kārtībā, taču nolēma, ka pensija vēl tālu, bet vēders prasa ēst. Tādēļ tā vietā, lai maksātu VSAOI:

31,07% (no vismaz 700 euro) + 10% (no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un 700 euro (vai cita izvēlētā objekta)
+ IIN (20%, 23% vai 31%),
Juta nolēma izvēlēties maksāt MUN 25% apmērā no apgrozījuma (kas jau ietver gan IIN, gan VSAOI).

Turklāt, viņas mēneša autoratlīdzības ienākumi pārsniedza minimālo algu (jeb 700 euro), tādēļ izvēlēties maksāt tikai 10% VSAOI (no faktiskiem ienākumiem) viņa nevarēja. Savukārt izdevumi par darbu radīšanu nebija tik lieli, lai pārdzīvotu, ka, izvēloties maksāt MUN, viņa nevarēs tos atskaitīt (ne faktiskos, ne nosacītos – 25% par literāru darbu radīšanu).Papildus viņa nevēlējās “ķēpāties” ar pašnodarbinātā ziņojumu aizpildīšanu un sniegšanu VID reizi ceturksnī. Arī algot grāmatvedi viņa negribēja.

No 2025.gada 1.janvāra viņas dzīve īpaši nemainīsies. Kā līdz šim, viņa turpinās maksāt MUN 25% apmērā no apgrozījuma, bet saņemtās autoratlīdzības viņai NEBŪS jāiekļauj kopējos gada ienākumos, un nebūs jāmaksā papildu likme 3% no ienākuma virs 200 000 euro.

Apstāklis, ka REĢISTRĒTIEM pašnodarbinātiem IIN likme izaugs līdz 25,5% un 33%, plus saņemtās autoratlīdzības būs jāiekļauj kopējos gada ienākumos un jāmaksā papildu likme 3% no ienākuma virs 200 000 euro, dod pārliecību Jutai, ka viņas izvēle par labu MUN bija pareiza. Viņa gan apzinās, ka vecumdienās (kad pienāks pensiju laiki), viņa iespējams šo izvēli nožēlos…

Jūsu Alisa

Vai bija noderīgi? Dalies ar šo rakstu!

PAR AUTORI

Alisa Leškoviča

Alisa Leškoviča ir zvērināta advokāte, kas specializējas muitas, nodokļu, noziedzīgi iegūto līdzekļu novēršanas (AML) un sankciju ievērošanas jautājumos, pārstāvot klientus kā iestādēs, tā arī tiesās, kā arī īsteno klientu aizstāvību un pārstāvību krimināllietās saistībā ar ekonomiskajiem noziegumiem. 

M.: +371 29 340 444
[email protected]