ADVOKĀTA PADOMI

PALIELINĀS NODOKLI IENĀKUMAM NO KAPITĀLA! 5. DAĻA

Turpinām runāt par gaidāmiem grozījumiem IIN likumā, kuri, starp citu, jau ir iesniegti Saeimā. Šajā rakstā parunāsim par plānotiem grozījumiem attiecībā uz ienākumu no kapitāla (t.i., ienākumu no nekustamā īpašuma, akciju u.c. aktīvu atsavināšanas, kā arī ienākumam no dividendēm, procentiem uc. līdzīgiem aktīviem).

PAAUGSTINĀS LIKMI

Pašlaik ienākumam no kapitāla (tai skaitā kapitāla pieaugumam) ir piemērojama IIN likme 20%, taču tiek plānots, ka no nākošā gada 1.janvāra arī tā tiks palielināta līdz 25,5 %.

Tas nozīmē, ka, atsavinot sevi piederošās akcijas, kapitāla daļas, nekustamo īpašumu, uzņēmumu, virtuālo valūtu, ieguldījuma zeltu, un citus aktīvus, nodoklī būs jāmaksā par 5,5% vairāk.

Apliekamā ienākuma aprēķināšanas kārtība gan paliks nemainīga (t.i., aktīva atsavināšanas cena “mīnus” iegādes vērtība “mīnus” ieguldījuma vērtība kapitāla aktīva turēšanas laikā). Tādēļ nodokli kā iepriekš maksāsim tikai tad, ja apliekamais ienākums (jeb pieaugums) veidosies. Ja veidosies, tad maksāsim vairāk. Savukārt gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēšanas deklarāciju (lai segtu taksācijas gadā aktīvu atsavināšanas rezultātā gūtos zaudējumus ar pozītov kapitāla pieaugumu) gan varēs iesniegt tikai līdz pēctaksācijas gada 1.februārim (nevis līdz 1.martam, kā tas ir šobrīd)!

25,5% likme tiks piemērota arī ienākumam no kapitāla, kas nav kapitāla pieaugums, jeb dividendēm, dividendēm pielīdzināmam ienākumam, procentiem, ienākumam no privātajos pensiju fondos veikto iemaksu ieguldīšanas, u.c.

20% IIN varēs piemērot darījumiem ar kapitāla aktīviem, kuri ir uzsākti, bet nav pabeigti līdz 2024.gada 31.decembrim, bet tikai tad, ja par tiem ir iesniegts pārskata perioda deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma pielikums “Informācija par darījumiem, kas uzsākti, bet nav pabeigti vienā taksācijas gadā”. Ja būs iesniegta minētā deklarācija, tad IIN 20% varēs piemērot arī ienākumam no kapitāla, kas tiks gūts 2025., 2026. un 2027.gadā.

Atgādināšu, ka minētās deklarācijas (DK) pielikumu par taksācijas gadu iesniedz VID reizi gadā līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1. jūnijam (tātad minētā izņēmuma piemērošanai – līdz 2025.gada 1.jūnijam). Ņemot vērā, ka ne retums VID tiesību normas piemēro atbilstoši to gramatiskai jēgai, tad neizslēdzu strīdu iespējamību par to, kāda likme ir jāpiemēro ienākumam no kapitāla, ja ir pierādījumi, ka darījums tika uzsākts 2024.gadā, bet deklarācijas pielikumu iesniegt aizmirsās. Tāpēc labāk neaizmirstiet! 😊 Ja slikti ar atmiņu, ēdiet biezpienu atmiņas uzlabošanai! 😊😊

Ja Jūs vēl tikai plānojat darījumus ar aktīviem (piemēram, uzņēmuma akciju, kapitāla daļu vai nekustamā īpašuma atsavināšanu), tad labāk tos UZSĀKT vēl šogad (t.i., līdz 31.12.2024.). Pretējā gadījumā būs jāmaksā vairāk. Nezināt kā, konsultējaties ar Jūsu advokātu.

Interesanti, ka ne likums, ne likumprojekts nereglamentē, ko nozīmē “uzsākts darījums”. Vispārīgi tiesisks darījums ir atļautā kārtā izdarīta darbība tiesisku attiecību nodibināšanai, pārgrozīšanai vai izbeigšanai. Šā raksta ietvaros neanalizēsim darījuma sastāvdaļas un to, kādi pierādījumi būtu pietiekami, lai pierādītu, ka darījums ir uzsākts, bet tā noteikti ir tēma diskusijai (par ko, iespējams, parunāsim citreiz).

DIVIDENDES UN LIKVIDĀCIJAS KVOTA

Īpaša uzmanība būtu vēršama uz 2025.gadā un turpmākajos gados saņemtajām dividendēm un likvidācijas kvotu. Vispārīgi dividendes (un dividendēm pielīdzināms ienākums) veido fiziskas personas ar IIN apliekamu ienākumu, taču gadījumos, kad par aprēķinātām dividendēm uzņēmuma līmenī no peļņas daļas ir samaksāts UIN, tad dividendes (un tām pielīdzināms ienākums) neveido fiziskas personas ar IIN apliekamo ienākumu.

No 2025.gada 1.janvāra tiek plānots palielināt ne vien IIN likmes ienākumam no kapitāla, un secīgi arī dividendēm – no 20% uz 25,5%, bet arī ieviest papildus ienākuma nodokli 3% apmērā, ko piemēros kopējā taksācijas gada ienākumu pārsniegumam virs 200 000 euro (vismaz tā tas ir plānots šobrīd). Turklāt, kopējā gada ienākumu aprēķinā būs jāiekļauj ne tikai ar IIN apliekamie ienākumi (tādi kā piemēram, darba alga, saimnieciskās darbības ienākumi, ienākumi no nekustamā īpašuma izīrēšanas vai kustamas mantas iznomāšanas, intelekturālā īpašuma, pensijas u.c., ienākums no kapitāla, ieskaitot , kas nav kapitāla pieaugums), bet arī ar IIN NEAPLIEKAMIE IENĀKUMI:

1) dividendes un dividendēm pielīdzināms ienākums vai nosacītās dividendes, ja par tām uzņēmuma līmenī no peļņas daļas, Latvijā vai ārvalstīs ir samaksāts UIN (efektīvā likme 25%);

2) likvidācijas kvota, ja Latvijā ir samaksātsUIN; vai ārvalstīs – 1) samaksāts UIN vai tam pielīdzināms nodoklis vai 2) no likvidācijas kvotas ir ieturēts IIN vai tam pielīdzināms nodoklis.

Šā brīža likumprojekts neparedz nekādus pārejas noteikumus attiecībā uz dividendēm un likvidācijas kvotām. Tas nozīmē, ka par iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu var nākties samaksāt nodokli ne tikai uzņēmuma līmenī (piemērojot efektīvo UIN likmi 25%), bet arī samaksāt nodokli fiziskās personas līmenī, t.i., papildus budžetā iemaksājot 3% no kopējo gada ienākumu (tai skaitā gūto dividenžu un likvidācijas kvotas) pārsnieguma virs 200 000 euro.

Piemēram, Jūs esat uzņēmuma īpašnieks un valdes loceklis. 2025.gadā algā Jūs sev izmaksājāt 70 000 euro. Papildus, 2025.gadā Jūs pieņēmāt lēmumu izmaksāt dividendēs 300 000 euro (ieskaitot no iepriekšējo gadu nesadalītās peļņas). Nodoklis par dividendēm tika samaksāts uzņēmuma līmeni, samaksājot UIN – 75 000 euro. Nodoklis par algu (IIN 25,5% apmērā) – arī tika samaksāts. Kopā 2025.gadā Jūsu gada ienākums veido 370 000 euro. Secīgi, Jums papildus nāksies piemaksāt 3% no 200 000 euro pārsnieguma jeb 5100 euro IIN (370 000 – 200 000 = 170 000 x 3% = 5100 euro). Ņemot vērā, ka kopējo gada ienākumu pārsniegumu veido tieši dividendes, tad papildus 3% IIN Jūs maksāsiet tieši no dividendēm!

Lai arī likumprojektu vēl skatīs Saeimā, un vēl viss var mainīties (tādēļ ir vērts vēl mazliet nogaidīt), tomēr visiem tiem, kam ir iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa būtu vērts apsvērt lemt par dividenžu izmaksu vēl šogad! Pretējā gadījumā budžetā būs jāiemaksā papildus IIN.

MAINĪS ARĪ DEKLARĒŠANAS KĀRTĪBU

Ja līdz šim dividendes un likvidācijas kvota (par kurām tika samaksāts nodoklis uzņēmuma līmenī) veidoja AR IIN NEAPLIEKAMO IENĀKUMU, kuru vajadzēja deklarēt tikai tad, ja to kopējā summa pārsniedza 10 000 euro gadā, tad no 2025.gada 1.janvāra šī kārtība varētu mainīties.

Proti, lai palīdzētu VID iegūt informāciju par kopējiem gada ienākumiem (papildus 3% likmes piemērošanai), tad likumprojekts paredz, ka turpmāk gada ienākumu deklarācijā būs jāuzrāda VISI kalendārā gada gūtie ienākumi, tai skaitā arī DIVIDENDES un LIKVIDĀCIJAS KVOTA (par kurām jau samaksāts UIN un kuras tādējādi nav ar IIN apliekamais objekts),

 NEATKARĪGI NO TO APMĒRA!

Deklarēšanas atvieglojumi tiem, kam būs jāmaksā papildus 3% IIN likme, nebūs piemērojami. Tas nozīmē, ka visiem dividenžu un likvidācijas kvotu saņēmējiem (līdzīgi kā tas ir ar saimnieciskās darbības veicējiem) BŪS PIENĀKUMS sniegt gada ienākumu deklarāciju neatkarīgi no tā, ka nodoklis par gūto ienākumu jau ir samaksāts.

Jūsu Alisa

Bet arī tas nav viss.. Paturpinam nākošreiz!

Vai bija noderīgi? Dalies ar šo rakstu!

PAR AUTORI

Alisa Leškoviča

Alisa Leškoviča ir zvērināta advokāte, kas specializējas muitas, nodokļu, noziedzīgi iegūto līdzekļu novēršanas (AML) un sankciju ievērošanas jautājumos, pārstāvot klientus kā iestādēs, tā arī tiesās, kā arī īsteno klientu aizstāvību un pārstāvību krimināllietās saistībā ar ekonomiskajiem noziegumiem. 

M.: +371 29 340 444
[email protected]